Fest for Gildeskål gamle kirke

Under årets olsokfeiring stod Gildeskål gamle kirke i sentrum, med stor feiring av 50-årsjubileet for gjenvigslingen av kirka.
 
Både inviterte gjester, publikum og et stort antall frivillige bidro til en flott markering. Naturlig nok ble det et ekstra fokus på arbeidet som ble gjort fra sokneprest Konrad Oterholm kom til Gildeskål i 1953 og fram til gjenvigslingen i 1962. Det var derfor ekstra hyggelig at tre av Oterholms fire sønner deltok i feiringen.

Arrangementet startet lørdag med vandring i det historiske landskapet, fra Nordvågen til kirkestedet samt foredrag om arbeidet med restaureringen. Søndag forsatte det med festgudstjeneste, foredrag/spesialomvisninger, konsert og olsokbål. Selv om det naturlig nok ble et sterkt fokus på historien, så man også framover, og det ga grunn til ettertanke når riksantikvar Jørn Holme under middagen sa at man i Gildeskål kanskje ikke er klar over verdien av det vi har på kirkestedet. Det passet derfor godt at ordfører Petter Jørgen Pedersen understrekets kirkestedets betydning og overrakte 50.000 kr i gave til Gildeskål kirkelige fellesråd til arbeidet på kirkestedet.
 
Gildeskål gamle kirke framstår i dag som en av landsdelens aller fineste middelalderkirker. Det er derfor et paradoks at det finnes så lite kunnskap om kirkas og områdets historie, hvordan ble den bygd og hvorfor her? Dette blir det satt søkelys på når noen av landets fremste eksperter samles til seminar på kirkestedet neste år. Spennende!

Image: